luni, 5 septembrie 2011

Un experiment interesant aplicat societatii moderne



         Statia de metrou Washington DC intr-o dimineata rece de ianuarie in 2007. A cantat 6 piese din Bach pentru aproximativ 45 de minute. In acest timp, aproximativ 2 mii de oameni au trecut pe langa, cei mai multi indreptandu-se catre lucru.
Dupa 3 minute, un barbat de varsta medie a observat ca in statie este un musician care canta. A incetinit pasul si s-a oprit pentru cateva secunde dupa care a plecat grabit.
4 minute mai tarziu violonistul a primit primul dolar: o femeie a aruncat banii fara sa se opreasca insa.
Peste 6 minute, un tanar s-a asezat langa zid pentru a-l asculta, apoi s-a uitat la ceas si a inceput din nou sa mearga.
Dupa 10 minute, un baietel de 3 ani s-a oprit dar mama l-a tras grabita. Copilul tot intorcea capul dar mama il zmucea pentru a merge “civilizat” si pentru a grabi pasul. Fiecare parinte, fara exceptie, nu si-a lasat copilul sa asculte muzica macar pentru cateva secunde.
In 45 de minute, doar 6 persoane s-au oprit pentru o vreme. Aproximativ 20 de persoane au contribuit cu un banut iar in final s-au strans $32.
Dupa o ora, violonistul s-a oprit din cantat. Fara ca cineva sa observe, fara a fi aplaudat. Nimeni nu l-a recunoscut.
Nimeni nu a stiut ca violonistul era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni din lume. In timpul unei ore, a cantat una dintre cele mai apreciate piese scrise vreodata cu o vioara care valoreaza $3,5 milioane. Cu doua zile inainte, Joshua a sustinut un spectacol la Teatrul din Boston unde un bilet a costat, in medie, $100.
Povestea, din pacate, este reala. Mai mult, ea este chiar un experiment stiintific organizat de Washington Post, ca si parte a unui proiect social despre perceptie, gusturi si prioritatile oamenilor. Intrebarea care s-a ridicat a fost: intr-un loc comun, la o ora potrivita, mai suntem capabili sa percepem frumusetea? Ne mai oprim sa o apreciem? Mai recunoastem talentul intr-un context neasteptat?
O concluzie plauzibila care ar putea fi dedusa din acest experiment ar putea fi: Daca nu ne mai oferim un moment, sa ne oprim si sa ascultam unul dintre cei mai buni muzicieni din lume, cantand la unul dintre cele mai bune instrumente, cate alte lucruri frumoase ratam fara a ne da seama? 


Sursa:Link

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu